Paroikia, Paros

06/10/2014

Mijn Paros bouw-ervaringen en samenwerking met Architectenbureau Giannis Thalassinos op Paros – Cycladen

     In 1990 zijn mijn echtgenote en ik begonnen aan een herondekking van het prachtige eiland Paros, terecht de parel van de Cycladen genoemd. In 1995 hebben we dankzij de hulp van een goede Griekse vriend ons droomhuis gevonden net onder de tempel van Apollon en met een zeer mooi uitzicht, een prima ligging, niet ver van het strand en het levendige en mooie stadje Parikia.
     Voor de afwerking en conceptualisering deden we beroep op Giannis Thalasinnos, die zich 100% heeft ingezet om ons huis in zijn huidige pracht af te werken. Tevens was hij ook instrumenteel bij de afhandeling van het nodige papierwerk, hetgeen ons aanvankelijk een onoverkomelijke hindernis leek maar door zijn toedoen vlot verliep. 
    Enkele jaren later besloten we een 700 jaar oud pand aan te schaffen in de oude binnenstad van Parikia, de zgn Kastro, waarbij de uitdagingen om dit project tot een goed einde te brengen nog groter waren. 
    We creeerden een unieke culturele ontmoetingsplaats die we ‘Apothiki’ noemen, wat zoveel betekent als ‘opslagplaats voor duurzame goederen’. Gedurende honderden jaren waren in de gebouwen olijfolie, wijn en kruiden opgeslagen en was de ruimte als zodanig gekend op het hele eiland.

    Giannis maakte eerste ontwerpen en onderzocht de haalbaarheid van de drastische verbouwingen die we gingen uitvoeren. In de vijf jaar dat deze werkzaamheden hebben geduurd, konden we steeds beroep doen op Giannis en zijn bereidwillige ploeg…een absoluut gevoel van ondersteuning en medewerking met een excellente kennis van zaken…en met de nodige contacten voor mensen die het moesten waarmaken.
     Het resultaat is een uniek samenspel van oud en nieuw met smaak gecombineerd en degelijk uitgewerkt. De Apothiki werd dan ook een trekpleister voor vele eiland-bewoners en bezoekers die hun inspiratie  kwamen putten uit de verbouwingen die we dankzij Giannis en een schare van goeie vrienden, vorm konden geven.
     Een huis kopen in het buitenland is een belangrijke beslissing. Een huis kopen in Griekenland schrikt bovendien velen af en de berichten die ons bereiken uit dit mooie land dragen niet bij tot een groot vertrouwen. Nochtans is alles hier mogelijk en liggen er prachtige projecten te wachten op uitvoering of afwerking, en dit op unieke plaatsen die hun gelijke niet kennen in de wereld.
     Met de nodige begeleiding van betrouwbare experten zoals Giannis Thalassinos en degelijke juridische begeleiding is hier hetzelfde mogelijk dan in eigen land  en is een leven in het land van de Goden niet ondenkbaar en zelfs warm aan te bevelen.
     De projecten die Giannis sindsdien heeft gerealiseerd zijn bijzonder en degelijk en met dezelfde liefde voor het vak gerealiseerd. Ik hoop dan ook dat u de beslissing om een woonst op Paros aan te schaffen ernstig overweegt en daarbij uw vertrouwen geeft aan Giannis Thalassinos en zijn dynamische jonge ploeg van architecten.
    Veel succes met het realiseren van uw droomhuis in Griekenland.

Dirk Drijbooms, Belgium

Director Apothiki Art Center