Κομποστοποίηση στο σπίτι!

13/10/2014

     Η κομποστοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε ένα σκούρο οργανικό μίγμα, το οποίο λειτουργεί σαν λίπασμα. Το μίγμα αυτό ονομάζεται κομπόστ. Με την προσθήκη έστω και λίγου κομπόστ στα φυτά του κήπου μας, μπορούμε να αποκομίσουμε τεράστια οφέλη. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βελτίωση και λίπανση του εδάφους, σαν υπόστρωμα σε διάφορες φυτεύσεις, γύρω από τα δέντρα και γενικότερα όπου θέλουμε να ενισχύσουμε το καλλιεργημένο έδαφος.
     Φυσικά, η δημιουργία κομπόστ δεν συμβαίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Μπορεί να διαρκέσει από 15 ημέρες μέχρι έναν χρόνο, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Θα καταλάβουμε οτι το προϊόν είναι έτοιμο όταν το μίγμα θα σκουρύνει αισθητά, θα είναι εύθραυστο και θα μυρίζει σχεδόν όπως το χώμα.

     Τα καταλληλότερα συστατικά για την δημιουργία κομπόστ μπορούμε να τα βρούμε πολύ εύκολα μέσα και έξω από το σπίτι μας, δηλαδή:

  • Λαχανικά, φρούτα, υπολείματα καφέ και τσαγιού
  • Χορτάρι και φύλλα (ξερά και πράσινα), μικρά κλαδιά
  • Πριονίδια
  • ακόμα και κελύφη αυγών ή μπισκότα
    Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την προσθήκη λιπαρών φαγητών (κρέας, τυριά κ.α) για τον απλό λόγο οτι προσελκύουν σκυλιά, γάτες, έντομα, τρωκτικά κ.α, επίσης περιττώματα ανθρώπινα ή από ζώα, κόκκαλα, ψάρια ή πουλερικά, αυγά, βαμμένα ξύλα κ.α καθώς μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση ή ασθένειες των φυτών μας.

     Όλα τα παραπάνω θα μπουν στον κάδο κομποστοποίησης. Ο κάδος αυτός μπορεί να είναι κωνικός ή τετράγωνος, ξύλινος ή πλαστικός, αγορασμένος από ειδικά καταστήματα ή κατασκευασμένος πολύ απλά από εμάς τους ίδιους!
     Επιπλέον, και για να επιταχύνουμε την διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα γαιοσκώληκες, λίγο κηπόχωμα, ενώ η συχνή διαβροχή βοηθά επίσης. Κατά τα άλλα δεν θα χρειαστούμε τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο για το ανακάτεμα και τον αερισμό του μείγματος.
     Σημαντική είναι επίσης η επιλογή της θέσης του κάδου κομποστοποίησης. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε επίπεδο έδαφος (πάντα χώμα για να εκμεταλευτούμε την είσοδο μικροοργανισμών), σκαλισμένο σε βάθος 15-20εκ., καλά στραγγιζόμενο και ηλιόλουστο.  

     Το 40% των οικιακών απορριμάτων έχει υπολογιστεί οτι μπορούν να κομποστοποιηθούν. Συνδυάζοντας δε την μέθοδο της ανακύκλωσης με την κομποστοποίηση, μπορούμε να πετύχουμε μηδενικά σχεδόν σκουπίδια! 
     Η Ελληνική πολιτεία έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για την οικιακή κομποστοποίηση. Στην δεύτερη ενότητα της μελέτης (σελίδα 31) προσφέρονται πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες.

 Α.Μ